Fedora Onyx

Ce este Fedora Onyx?

Ca de obicei, Fedora 39 a venit cu cele mai recente actualizări ale mediului de lucru GNOME. Dar această versiune a introdus, de asemenea, o nouă alternativă imuabila la Silverblue, bazată pe mediul de lucru Budgie. Numele său este Fedora Onyx.

Ce este Budgie?

Fedora Onyx - Budgie Settings

Budgie este un mediu de lucru pentru sisteme de operare libere și open source, care există din 2014. Dezvoltarea s-a concentrat inițial în jurul distribuției Solus, dar versiunile ulterioare sunt agnostice față de distribuții existente de la început.

Budgie este o opțiune convingătoare pentru cei cărora le plac mediile de lucru simple, cum ar fi Xfce, MATE și Cinnamon, dar care doresc un pic mai mult fler.

Ce înseamnă a fi imuabil?

Un sistem imuabil este un sistem în care nu se pot face modificări la fișierele de sistem. Sistemul de bază este doar pentru citire și totul este înlocuit cu o versiune mai nouă ori de câte ori apar actualizări. În acest fel, calculatorul dvs. nu devine inutilizabil din cauza unui singur program defect.

În cazul în care apar probleme, puteți reveni la versiunile anterioare al sistemului de operare. De asemenea, puteți testa în siguranță versiunile beta mai noi ale unei distribuții sau ale unui mediu de lucru.

Cu toate că rareori vedeți cu vântul „imuabil” în reclame, multe sisteme de operare orientate către clienți sunt deja imuabile. Printre acestea se numără Android, ChromeOS, iOS și macOS. Versiune de Linux care se livrează pe platforma Steam a companiei Valve este, de asemenea imuabilă.

Ce este diferit la Fedora Onyx?

Fedora Onyx - rpm-ostree

Oricine este familiarizat cu Fedora Budgie va găsi multe lucruri care îi sunt familiare. La prima vedere, cele două proiecte sunt identice. În realitate, dacă cunoașteți Budgie, Fedora Onyx nu schimbă deloc formula. Interfața de aici este în mare parte aceeași cu cea pe care ați întâlnit-o dacă ați descărca în schimb Solus.

Ceea ce diferă la Fedora Onyx este același lucru care diferă la Fedora Silverblue față de Fedora Workstation.

  • Folosiți rpm-ostree în terminal pentru a gestiona actualizările în loc de dnf.
  • Aplicațiile vin în formatul de pachete Flatpak. Fedora oferă unele aplicații în propriul depozit Flatpak, dar puteți găsi mult mai multe pe Flathub.
  • Puteți adăuga aplicațiile RPM la imaginea sistemului folosind comanda rpm-ostree install și reporniți sistemul după aceea. Aplicațiile instalate în acest mod vor apărea în meniu.
  • Puteți utiliza toolbox pentru a crea containere în care instalați aplicațiile folosind dnf. Aplicațiile instalate în acest mod nu vor apărea în meniu.
  • Puteți trece cu ușurință între Fedora Onyx, Silverblue, Kinote, Sodalite și alte medii de lucru care utilizează doar Flatpak fără a vă strica sau aglomera calculatorul.

Puteți descărca Fedora Onyx de pe site-ul proiectului Fedora.

Ar trebui să folosiți Fedora Onyx?

Budgie poate că este mai nou decât MATE și Xfce, dar are mule în comun cu aceste medii de lucru oarecum învechite decât ceea ce se găsește pe calculatoarele moderne.

Dacă vă place această experiență tradițională, Fedora Onyx este o modalitate de a păstra o interfață confortabilă, îmbrățișând în același timp tehnologii mai noi dedesubt.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *