Arch User Repository

Ce este Arch User Repository (AUR)?

Utilizatorii Arch sunt răsfățați când vine vorba de a descărca programe. Puteți fie să vă obțineți pachetele din depozitul oficial Arch, Snap Store, Flathub, fie eliminați complet necesitatea de a instala programe prin simpla descărcare a AppImage-urilor.

Apoi, există o altă opțiune – descărcarea programelor din Arch User Repository (AUR). Dar nu toți utilizatori Arch sunt familiarizați cu aceasta, în special cei nou veniți. Deci, ce este AUR și cum puteți descărca pachete din acest depozit special? Să aflăm.

Ce este AUR?

Arch User Repository este un depozit de pachete condus de comunitate și dezvoltat de utilizaotrii Arch pentru utilizatorii Arch. Dacă nu găsiți un pachet în depozitul oficial, există șanse mari să fie în AUR.

Totuși, AUR nu conține pachete pre-compilate. În schimb, găzduiește build-uri de pachete (PKGBUILD), care sunt scripturi pe care le puteți rula cu makepkg pentru a construi un pachet. Arhiva generată ar conține apoi toate binarele și instrucțiunile necesare pentru a instala pachetul pe sistemul vostru.

Dacă v-ați întrebat vreodată cum ajunge un pachet în depozitul oficial Arch. Majoritateea pachetelor își încep călătoria în AUR, unde utilizatorii le pot vota pentru a-și exprima interesul.

AUR Official Website

Și, după, cum este evident, un pachet cu un anumit număr de voturi și un ambalaj bun este testat și inclus în depozitul oficial de „comunitate” Arch (a nu fi confundat cu AUR). Numărul minim de voturi pentru ca pachetul să fie eligibil pentru includerea este de 10, ceva mai mult decât atât este cireașa de pe tort.

Dar aceasta nu este singura condiție prealabilă, un utilizator de încredere ar trebui să se ofere voluntar pentru a menține pachetul atunci când este mutat în depozitul oficial. Dacă un pachet are sute de voturi și nici o persoană care să-l mențină, nu va fi mutat în depozitul oficial.

De asemenea, spre deosebire de AUR, depozitul Arch conține pachete binare pe care utilizatorii le pot instala cu pacman și nu cu PKGBUILD.

Ar trebui să descărcați pachete din AUR?

Dacă cineva își poate încărca și trimite fișierele PKGBUILD la AUR, asta nu compromite aspectul de securitate? Răspunsul este da, dar parțial. AUR are utilizatori care mențin pachetele, cunoscuți sub numele de „utilizatori de încredere” care fac parte din proiect de multă vreme.

Utilizatorii de încredere verifică în mod regulat ceea ce este încărcat în depozit și sunt atenți la orice lucru care pare suspect. Deși reglementările și verificările ajută la eliminarea încărcărilor rău intenționate, există momente în care aceste pachete ajung în depozit.

Prin urmare, un utilizator Arch avansat, conștient de securitate, verifică întotdeauna compilațiile pachetului înainte de a rula makepkg pentru a construi arhiva (și ar trebui să o faci și tu).

Cum descărcați pachetele

Deoarece Arch User Repository și depozitul oficial nu sunt același, uneltele pentru descărcarea pachetelor din ambele depozite sunt diferite. Pentru depozitul oficial, puteți folosi pacman. Dar pentru AUR, aveți două opțiuni.

Fie puteți clona și crea pachetul manual, fie puteți automatiza procesul folosind un AUR Helper.

Descărcarea manuală a unui pachet

Pentru a descărca un pachet, va trebui să instalați câteva utilitare necesare pe sistemul vostru. Tastați următoarea comandă în terminal pentru a instala pachetele:

sudo pacman -S base-devel git

Începeți prin a accesa aur.archlinux.org și căutați pachetul pe care doriți să îl descărcați. Accesați pagina pachetului și copiați adresa Git Clone URL.

Get clone URL from the AUR

Apoi, deschideți terminalul și tastați următoarea comandă:

git clone „link-copiat”

Navigați la directorul descărcat folosind comanda cd și rulați makepkg după cum este mai jos:

cd „nume-pachet”/
makepkg -si

De exemplu, descărcăm navigatorul Brave:

git clone https://aur.archlinux.org/brave.git
cd brave/
makepkg -si

Nu trebuie să rulați pacman pentru a instala arhiva pachetului generat. Comanda makepkg va invoca automat pacman, care va instala apoi pachetul împreună cu dependințele necesare.

Descărcare pachete utilizând AUR Helper

Un AUR Helper automatizează pur și smplu procesul de descărcare afișierelor PKGBUILD din AUR, generarea arhivei și instalarea pachetului folosind pacman.

Un astfel de AUR Helper este yay, care este ușor de descărcat. Rulați următoarele comenzi una câte una pentru a instala yay pe sistemul vostru:

git clone https://aur.archlinux.org/yay-git.git
cd yay-git
makepkg -si

Sintaxa de bază a lui yay este foarte asemănătoare cu cea a lui pacman:

yay -S „nume-pachet”

Descărcarea navigatorului Brave folosind yay:


yay -S brave

Așa de ușor este să instalezi pachete din AUR folosind yay.

Cum se trimit pachete

Una dintre preocupările principale ale dezvoltatorilor este trimiterea pachetelor la AUR. Primul lucru pe care îl puteț face este să citiți instrucțiunile de trimitere a pachetelor de pe site-ul oficial. Rețineți că acest ghid presupune deja că știți cum să creați un pachet pentru AUR.

Pentru a începe, trebuie să vă găzduiți pachetul pe o platformă precum GitHub sau Gitlab. Apoi, clonați depozitul în sistemul vostru și navigați la acel director folosind linia de comandă.

Următorul pas este să creați un PKGBUILD pe care îl veți adăuga la AUR. Pentru a face asta, replicați prototipul implicit de construire a pachetului disponibil la /usr/share/pacman:

cp /usr/share/pacman/PKGBUILD.proto PKGBUILD

Deschideți fișierul de compilare a pachetului folosind la alegere orice editor de text. Apoi, în interiorul PKGBUILD, specificați informațiile necesare, cum ar fi numele pachetului, adresa URL a depozitului (GitHub sau GitLab), dependențele necesare etc.

Demo PKGBUILD for AUR packages

Iată un tabel care acoperă variabilele importante în detaliu:

VariabilăUtilizare
pkgnameNumele pachetului
pkgverVersiunea actuală a pachetului
pkgdescO scurtă descriere a pachetului
archArhitectura necesară a sistemului țintă
urlAdresa URL a depozitului Git pentru a accesa pachetul
licenseLicența pe care doriți să o utilizați
dependsDependențe cerute de pachet
conflictsPachetele cu care intră în conflict
providesPachetul oferit de depozitul vostru AUR
sourceSursa fișierelor necesare pentru a construi pachetul

Rețineți că trebuie să completați și detaliile întreținerii specificate la începutul fișierului. În plus, editați metodele de compilare, verificare, împachetare și pregătire la sfârșitul fișierului pentru a se potrivi nevoilor voastre.

Când ați terminat, construiți pachetul folosind PKGBUILD pe care tocmai l-ați creat.

makepkg -si

Dacă totul merge bine, generați fișierul SRCINFO tastând:

makepkg --printsrcinfo > .SRCINFO

Mutați PKGBUILD și .SRCINFO într-un director separat.

Pentru a trimite compilarea pachetului, creați și clonați un depozit AUR gol folosind următoarea sintaxă a comenzii:

git clone ssh://aur@aur.archlinux.org/packagename.git

…unde packagename este numele pachetului vostru.

Copiați compilarea pachetului și fișierului SRCINFO în directorul de depozit nou creat folosind comanda cp. În cele din urmă, tot ce trebui să faci este să comiți (commit), sp adaugi (add) și să împingi (push) modificările în depozitul AUR de la distanță folosind git.

Arch User Repository este sigur?

AUR este una dintre cele mai proeminente metode de distribuție a pachetelor pe Arch Linux, iar comunitatea se străduiește să o ducă la nivelul următor. Mulțumită tuturor utilizatorilor care participă la întreținerea acestui depozit condus de comunitate, găzduiește acum mii de programe dezvoltate de utilizatori, pline de funcții interesante.

Pentru a rezuma, nu există nici un rău real în descărcarea programelor din Arch User Repository, dar numai dacă verificați buid-urile pachetului și fișierele INSTALL înainte de instalare. Nerespectarea acestui lucru s-ar putea să nu aibă complicații grave de fiecare dată, deoarece Trusted User fac o treabă grozavă îndepărtând pachetele dăunătoare din întreaga bază de date. Dar întotdeauna este mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău.

Dacă sunteți nou în Arch Linux, luați în considerare mai întâi să învățați cum să descărcați și să instalați pachete din depozitul oficial, apoi, când vă simțiți confortabil cu procesul, continuați cu AUR.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *