Authenticator

Authenticator este o aplicație simplă pentru autentificare cu doi factori

Pentru o modalitate simplă și directă de a genera coduri de autentificare cu doi factori în Linux, încercați Authenticator.

Cu Authenticator nu se poate face sincronizare în cloud. Dar puteți genera o copie de rezervă pentru codurile de autentificare cu doi factori. Ținând cont de acest lucru, permiteți-mi să vă spun mai multe despre Authenticator.

Aplicația este creată de dezvoltatorul Bilal Elmoussaoui în GTK și o puteți utiliza pentru a obține coduri sigure de autentificare cu doi factori pe care le puteți folosi cu peste 200 de furnizori, inclusiv GitHub, Microsoft, Twitter, Facebook, Google și Dropbox.

Și dacă doriți să știți dacă această aplicație suportă un anumit serviciu înainte de a o instala, căutați-o pe 2fa.directory. Dacă un serviciu listat pe site-ul respectiv acceptă „software token”, atunci va funcționa cu acesta.

În rândurile de mai jos am scris ceva rapid despre ce este autentificare cu doi factori, de ce este recomandată și cum Authenticator face ca utilizarea codurilor pe care le creează să fie foarte simplă.

Ce este autentificare cu doi factori?

Autentificarea cu doi factori este una dintre cele mai bune modalități de a vă securiza conturile online, deoarece vă obligă să vă „autentificați” de două ori atunci când vă conectați la un serviciu, o aplicație sau un site: o dată cu parola obișnuită de utilizator; a două oară cu un cod limitat în timp, generat de o aplicație de autentificare sau trimis prin SMS.

Gândiți-vă că este ca și cum ați avea nevoie de două chei de la apartamentul dumneavoastră: una pentru a deschide ușa și una pentru a dovedi că dumneavoastră doriți să intrați.

Ideea 2FA este că, în cazul în care cineva vă fură sau vă sparge parola, nu o poate folosi în mod izolat, deoarece cerința unui cpd secundar, care, în unele cazuri, trebui să fie generat la fiecare nouă autentificare, creează un obstacol pe care un potențial infractor trebuie să îl depășească fără ca dumneavoastră să fiți anunțat.

Numeroase site-uri, servicii online și aplicații oferă o securitate îmbunătățită a contului cu ajutorul codurilor cu doi factori. Codurile de care aveți nevoie pot fi generate de o aplicație pe care o instalați pe dispozitivul dvs. mobil, precum și de o aplicație pe care o aveți pe calculator.

Authenticator: autentificare cu doi factori pentru Linux

Authenticator este o aplicație GTK pentru mediile de lucru GNOME și Cinnamon (funcționează și pe mediile bazat pe Qt, KDE Plasma). Aceasta vă permite să configurați autentificarea cu doi factori pentru mai multe site-uri, aplicații și servicii, inclusiv.

 • Amazon
 • Dropbox
 • Evernote
 • FastMail
 • Facebook
 • Google
 • Apple
 • Twitter
 • LastPass
 • OneDrive
 • Reddit
 • Twitch

De asemenea, are o mulțime de alte caracteristici:

 • Suport pentru metodele bazate pe timp/bazate pe contor/Steam.
 • Suport pentru algoritmii SHA-1/SHA-256/SHA-512.
 • Scanner de coduri QR folosind o cameră foto sau dintr-o captură de ecran.
 • Blocați aplicația cu o parolă.
 • Furnizor de căutare în GNOME Shell.
 • Copie de rezervă/restaurare din/în alte aplicații 2FA.

Pentru a începe, faceți clic pe butonul + din bara de instrumente și căutați în lista încorporată de furnizori pentru contul dvs. și introduceți detaliile care vă sunt solicitate.

Aproape fiecare utilizator important de 2FA va crea un cod QR pe care îl puteți scana cu o aplicație de autentificare. Authenticator poate folosi camera dvs. web pentru a scana un cod QR (de exemplu, unul de pe telefon) sau pentru a scana de pe o captură de ecran de pe calculator care conține cu cod QR – de exemplu, apăsați prnt scrn, apoi deschideți imaginea în aplicație pentru a adăuga contul.

Un secret puțin cunoscut, dar puteți utiliza mai multe instrumente de autentificare cu majoritatea serviciile 2FA. De exemplu puteți configura conturile în aplicația Google Authenticator pe telefon și în Authenticator pe calculatoare.

Instalați Authenticator

Puteți instala cea mai recentă versiune de Authenticator de pe Flathub. Aceasta este modalitatea recomandată pentru a obține aplicația. Trebuie doar să vizitați site-ul Flahub, să faceți clic pe butonul „install”, iar aplicația GNOME Software ar trebui să facă restul.

Dacă aveți Fatpak și Flathub deja configurate pe sistemul dumneavoastră, este posibil să preferați să instalați Authenticator din linia de comandă, folosind:

flatpak install flathub com.belmoussaoui.Authenticator

Alternativ, puteți compila codul sursă disponibil pentru descărcare de pe pagina de GitLab a proiectului.

O versiune neoficială este disponibilă în Snap Store, în timp ce utilizatorii de distribuții Linux bazate pe Arch pot obține aplicația din AUR.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *