Sari la conținut

80% din top 100 jocuri de pe Steam ruleaza pe Linux

Deși Steam OS și Steam Machines nu s-au bucurat de succes comercial, Valve nu a renunțat la Linux. Compania a investit în Proton, un layer de compatibilitate care permite rularea jocurilor de Windows pe Linux, iar rezultatele de până acum sunt foarte bune.

80% din top 100 cele mai jucate jocuri de pe Steam rulează acum pe Linux prin Proton și mai bine de 50% rulează la fel de bine ca pe Windows.

Mai mult, aproape 30% din acestea au suport nativ pentru Linux și nu necesită niciun fel de intervenție din partea utilizatorilor. Ce e și mai interesant e că Proton poate translata API-urile DirectX 9, 10 și 11 în Vulkan, așadar, în teorie, orice joc ar putea beneficia de suport Linux. Rămâne însă problema aplicațiilor DRM și anti-cheat.

Numărul de utilizatori de Steam pe Linux este în continuare unul nesemnificativ, iar dezvoltatorii de jocuri și soluții DRM nu au încă motive întemeiate să-și concentreze resursele și să ofere suport pentru Linux.

Windows games work on Linux with Proton and Steam.

Recunosc că Linux și Proton implică putina bătăie de cap în comparație cu Windows. Distribuțiile de Linux sunt mai stabile și mai sigure decât Windows.
În plus, nici driverele pentru plăcile grafice nu sunt la fel de bune ca pe Windows (da, la tine ma uit AMD), având multe funcții lipsă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *