Linux Apps for Steam Deck

8 Aplicații Linux compatibile cu tehnologia tactilă pentru Steam Deck

Având în vedere că Steam Deck este un dispozitiv atât de ușor de folosit, este firesc să vrei să folosești ecranul tactil din când în când. Cel mai des se folosesc joystick-urile și touchpad-urile, dar de multe ori este mul mai ușor să atingeți ecranul.

Steam Deck rulează KDE Plasma și există destule aplicații pentru Plasma Mobile, compatibile cu tehnologia tactilă. Iar dacă doriți mai mult de atât, există și mai multe programe Linux compatibile cu tehnologia tactilă.

Angelfish Web Browser

Proiectul Angelfish s-a născut ca un efort de a proiecta un navigator modern pentru interfața Plasma Mobile de pe dispozitive precum PinePhone, dar nu există niciun motiv pentru a limita acest navigator doar la telefoane și tablete.

Dezvoltatorii au conceput aplicația în așa fel încât aceasta să fie adaptabilă, astfel încât să se simtă ca pe un mediu de lucru KDE standard.

Acest lucru face Angelfish să se potrivească perfect pentru Steam Deck. Indiferent dacă doriți să folosiți navigatorul mărit sau să îl reduceți la o fereastră mică, interfața se va adapta foarte bine.

Angelfish a fost proiectat inițial pentru vârful degetelor, deși versiunile mai noi se potrivesc și unui mouse atunci când este instalat pe un calculator.

Steam Deck folosește versiunea de calculator a aplicației, dar anumite elemente sunt mai ușor accesibile prin atingere decât în Mozilla Firefox.

Probabil că Angelfish nu va înlocui Firefox sau alt navigator obișnuit pentru fiecare site, dar este excelent pentru navigarea ocazională și pentru căutarea rapidă de informații.

Elisa Music Player

Dacă vrei ca Steam Deck să funcționeze ca un radiocasetofon portabil, Elisa este o aplicație excelentă pentru acest lucru. Această aplicație este ușor de folosit și adaptabilă și este concepută pentru a gestiona întreaga bibliotecă muzicală.

Puteți sorta melodiile în funcție de artist, album, piesă, gen și multe alele. De asemenea, vă puteți crea propriile liste de redare și le puteți salva pentru utilizare ulterioară.

Iar dacă vă place să ascultați posturi de radio de pe internet, puteți adăuga aceste fluxuri la Elisa pentru a vă păstra muzica în același loc.

Elisa este concepută pentru o bibliotecă audio offline, fără DRM, cum sunt miile de melodii pe care pe puteți achiziționa de pe Apple Music sau Amazon.

Kasts Podcast Client

Podcasturile sunt în plină expansiune și, deși le puteți asculta într-un navigator, există o modalitate mult mai eficientă de a descărca fluxurile preferate. Kasts este un client de podcast complet pentru mediul de lucru KDE Plasma.

Kasts vă permite să căutați fluxurile în cadrul aplicației și să le adăugați prin atingerea unui buton. Puteți reda episoadele în streaming sau le puteți descărca pentru a le ascutla offline. Există o listă de așteptare care vă permite să redați automat podcasturile în orice ordine doriți.

Ca și cele două aplicații de mai sus și aceasta este complet adaptabilă. Așadar, puteți utiliza Kasts pe întreaga suprafață a ecranului lui Steam Deck sau o puteți restrânge într-o fereastră în formă de telefon.

Weather

Nu mai este nevoie să vă uitați la televizor sau telefon pentru a afla cum este prognoza meteo. Acum puteți afla prognoza meteo inclusiv de pe Steam Deck.

Weather este un client meteo complet adaptabil și ușor de utilizat în Plasma Mobile. Vă oferă prognoza meteo și primiți informații detaliate, cum ar fi cantitatea de precipitații, umiditatea, indicele UV și când va răsări sau apune soarele sau luna.

Dacă doriți o opțiune mai simplă, luați în considerare GNOME Weather. Este posibil să nu arate la fel de bine ca pe mediul de lucru KDE Plasma, dar designul minimalist ocupă mai puțin spațiu pe ecranul mic al Steam Deck.

AudioTube

Poate că ați depășit ideea de a descărca manual fișiere MP3 și de a le organiza în spațiul de stocare. Vă place să ascultați muzică prin streaming, iar dacă YouTube este serviciul preferat – atunci AudioTube este aplicația perfectă.

AudioTube integrează experiența YouTube Music într-un client pentru calculator. Puteți gestion albume și liste de redare proprii.

În plus, există un element suplimentar pe care nu îl găsiți în majoritatea aplicațiilor de muzică offline – capacitatea de a reda videoclipuri.

Haruna Video Player

Pentru a viziona videoclipuri pe Steam Deck, puteți folosi VLC, dar butoanele interfeței sunt destul de mici. Haruna este o aplicație similară, cu butoane mai mari, special făcute pentru ecrane tactile.

În plus, puteți comuta cu ușurință între fișierele aflate în același dosar cu videoclipul care este redat în acel moment.

Haruna redă o gamă largă de formate. De asemenea, nu se limitează la mediile ofline. Puteți difuza videoclipuri de pe YouTube folosindu-vă de youtube-dl.

Syndic RSS Reader

Dacă navigați pe internet de pe Steam Deck, trecând de la un site la altul, poate că a sosit momentul să folosiți un client RSS.

În acest fel, puteți obține cele mai recente articole într-un singur loc, fără a fi nevoit să accesați atât de multe site-uri separate.

Syndic este o opțiune potrivită pentru calculatoarele cu mediul de lucru KDE Plasma, fiind unul dintre numeroasele cititoare RSS disponibile pentru Linux.

Syndic nu poate căuta fluxuri în locul dvs., așa că trebuie să căutați adresele de flux RSS în navigator și să le adăugați manual în Syndic.

Foliate Ebook Reader

Puteți citi cărți electronice fără DRM pe orice dispozitiv cu o aplicație pentru cărți electronice. Foliate este poate cea mai atractivă și cea mai potrivită pentru utilizare pe ecrane tactile.

Este o aplicație pentru mediul de lucru GNOME, dar, având în vedere că cea mai mare parte a interfeței dispare pentru a menține atenția pe ceea ce citiți, este posibil ca acest aspect să nu fie atât de important.

Foliate vine cu câteva site-uri integrate de pe care puteți descărca cărți, dar puteți găsi o selecție mult mai mare pe site-uri care vând cărți fără DRM.

Din păcate, cele mai multe cărți uzuale sunt prevăzute cu DRM, așa că nu le puteți citi cu Foliate. În schimb, trebuie să folosiți aplicația Kindle, Nook sau Kobo din navigator.

De final

Steam Deck are un aspect care nu încă nu a devenit popular, fiind orientat fie spre comenzi tactile, fie spre comenzi fizice. Cu toate acestea, indiferent dacă este în modul de joc sau în modul de lucru, dispozitivul reacționează excelent la ambele.

Modul de lucru pare orientat către un mouse, dar instalarea aplicațiilor optimizate pentru ecrane tactile poate face ca Steam Deck-ul să fie un pic mai plăcut de utilizat pentru alte sarcini în afară de jocuri.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *