Linux in lumea reala

6 exemple concrete de utilizare a Linux în lumea reală

Dacă folosiți Linux pe calculator, probabil că v-ați întrebat dacă sistemul de operare cu care vă jucați are vreo utilitate practică.

Din fericire, în prezent există o mulțime de aplicații reale ale Linux. Mai jos sunt câteva exepmple:

1. Servere web

Cea mai mare utilizare a Linux în lumea reală este pe servere, în special pe serverele web, Există mai multe motive pentru care domină piața serverelor web.

Unul dintre motive este faptul că instalarea Linux-ului este foarte ieftină. În epoca „dot-com” din anii `90, multe startup-uri au descoperit Linux din acest motiv.

Sistemele Unix erau deja populare pentru servere, dar erau foarte scumpe și funcționau pe hardware specializat.

Puteai să îl descarci cu ușurință și gratuit, funcționa pe procesoarele x86 și folosea serverul Apache HTTP gratuit. Acest lucru a însemnat că startup-urile puteau cumpăra mai multe calculatoare ieftine și le putea folosi ca servere.

În prezent, majoritatea centrelor de date și a furnizorilor de cloud rulează servere speciale montate pe rack, suținute de contracte cu companii precum Canonical sau Red Hat.

Centrele de date cu Linux sunt considerate în continuare mai atractive decât cu Windows, deoarece costurile de licențiere a programelor open source, chiar și cu un contract, sunt mult mai mici decât cele ale sistemelor de operare proprietare precum Windows.

Apache se confruntă cu concurentța lui Nginx, dar flotele de servere bazate pe Linux depășesc în continuare cu o marjă confortabilă numărul serverelor Microsoft Windows.

Potrivit W3Techs, serverele Linux domină Windows, cu 37,7% față de 20,2% pentru Windows, în mai 2022.

2. Supercalculatoare

O altă utilizare practică a Linux este cea a supercalculatoarelor. Linux este atât de popular pe supercalculatoare încât, conform Top100, 100% din instalațiile actuale de supercalculatoare rulează o versiune de Linux.

Top 500 OS Family

Motivele pentru adoptarea sa în supercalculatoare sunt probabil similare cu cele pentru adoptarea sa pentru alte tipuri de servere.

Linux era ieftin (încă mai este ieftin) și putea rula pe hardware x86 standard. De asemenea, oamenii de știință erau deja familiarizați cu Unix.

Cercetătorii puteau construi clustere de calculatoare ieftine pentru a efectua calcule complexe fără a fi nevoiți să rescrie codul.

La fel ca în cazul serverelor web, supercalulatoarele Linux au crescut pe măsură ce Linux a fost portat pe alte arhitecturi, cum ar fi POWER de la IBM.

Acest lucru a permis Linux să înlocuiască sistemele Unix proprietare în aceste tipuri de cercetare, la fel ca în centrele de date comerciale.

3. Calculatoare cu o singură placă

În timp ce Linux alimentează supercalculatoarele, este perfect și pentru mașinile mai simple. Cel mai cunoscut calculator cu o singură placă alimentat cu Linux este Raspberry Pi.

Raspberry Pi a devenit popular pentru educația copiilor în domeniul informaticii, deoarece este suficient de ieftin pentru a fi deținut de copii pentru experimente. Părinții nu trebuie să își facă griji că copilul strică calculatorul familiei.

Motivul pentru care a fost ales Linux a fost natura sa open source și faptul că există deja un port ARM.

Este, de asemenea, foarte popular pentru proiecte mici de calcul integrat (embedded) și există atâtea exemple de utilizare pentru Raspberry Pi.

Motivul popularității sale este faptul că este ușor de adaptat la diferite arhitecturi de procesoare. Linux a debutat pe Intel 80386, dar a fost portat pe aproape toate procesoarele existente. Acesta include cipul ARM care alimenteză Raspberry Pi.

4. Reutilizarea calculatoarelor vechi

Prima versiune de Unix de la Bell Labs a rulat pe un Digital PDP-7, care era considerat chiar și atunci ca fiind insuficient de puternic.

Tradiția reutilizării calculatoarelor vechi continuă, deoarece Unix-ul tradițional a făcut loc distribuțiilor Linux.

Distribuțiile Linux sunt excelente pentru a folosi calculatoare mai vechi atunci când suportul oficial de la Apple sau Microsoft se termină și nu vă puteți permite să faceți upgrade sau când noile versiuni ale sistemului de operare nu sunt compatibile cu hardware-ul dvs.

Distribuțiile minimaliste funcționează bine în acest scop. Google lansează Chrome OS Flex, o versiune specială de Chrome OS pentru PC-uri și Mac-uri convenționale care pot fi utilizate în locul sistemelor de operare originale.

Dacă aveți un calculator vechi, nu-l aruncați. Încercați să puneți în schimb o distribuție pe el. S-ar putea să doriți să îl păstrați ca pe un calculator secundar sau să îl oferiți cuiva care are nevoie de el.

5. Jocuri clasice

Dacă vă plac jocurile clasice, s-ar putea să fiți surprins să aflați că Linux și sursele deschise sunt la originea reînvierii jocurilor mai vechi.

Emulatoarele cu sursă deschisă, preceum MAME, Nestopia și Stella, vă permit să jucați jocuri clasice de consolă și arcade pe toate platformele, inclusiv pe Linux.

Nu numai că voluntarii open source au recunoscut valoarea jocurilor clasice, dar companiile au folosit Linux și emulatoare open source ca parte a ofertelor lor comerciale.

Dacă aveți NES Classic, aveți de fapt o mașină Linux. Dacă aveți un Raspberry Pi și o mentalitate de bricolaj, îl puteți transforma în propria consolă de jocuri clasice.

Dacă ești foarte îndemânatic, poți chira să-ți construiești propria sală de arcade, așa cum puteți vedea în clipul de mai jos.

6. Backup si recuperare

Calculatorul dvs. funcționează foarte bine, cu excepția cazului în care ceva merge prost. Iar dacă aveți probleme, Linux este acolo pentru a vă salva.

În timp ce puteți utiliza suportul de instalare a sistemului de operare pentru a încerca să vă reparați sistemul, există distribuții precum SystemRescue, care pot rezolva multe probleme comune de pornire, de la o partiție deteriorată la o parolă de administrator uitată.

În cazul în care hard disk-ul sau ssd-ul se defectează, puteți de asemenea, să copiati orice fișier important pe o unitate externă. Nu trebuie să fiți un utilizator Linux pentru a utiliza aceste instrumente.

Puteți reseta parolele Windows folosind SystemRescue. Acesta este unul dintre motivele pentru care ar trebui să luați în considerare posibilitatea de a avea la îndemână o distribuție pe un stick USB de rezervă, deoarece nu știți când ați putea avea nevoie.

De final

Linux nu este doar o jucărie pentru hackeri, ci are o mulțime de utilizări în lumea reală, la locul de muncă și în timpul liber.

De la rularea serverelor web, la calcularea numerelor și pâna la jocuri retro, dacă vă puteți gândi la ceva, cineva a folosit Linux pentru a face acest lucru.

Dar cum a ajuns Linux atât de omiprezent? Există câteva tehnologii care au facilitate răspândirea Linux.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *