Tech Advances

5 progrese tehnologice din 2023 care au schimbat lumea

2023 a fost anul multor lucruri; inteligența artificială a luat lumea cu asalt, provocând schimbări majore în afaceri, mici și mari, piața realității mixte a văzut un concurent cheie sub forma, probabil, a celei mai influente companii de tehnologie din lume, smartphone-urile au apărut în toate formele și mărimile, inclusiv clipuri de rever, și au exista o mulțime de ciupituri de degete.

În ultimele 12 luni, această căutare neîncetată a inovației tehnologice a adus la mai multe progrese în modul în care concepem, comunicăm și interacționăm cu hardware-ul și programele care ne înconjoară.

Cinci dintre acestea, pe care le-am enumerat mai jos, vor fi adânc întipărite în mințile dezvoltatorilor, inginerilor, designerilor și investitorilor până în 2024 – pe măsură ce companiile se grăbesc să creeze următorul lucru cel mai bun.

1. Inteligența artificială pe dispozitiv va fi un câștig pentru toată lumea

AI on device

DALL-E 2 a mers pentru ca inteligența artificială generativă să poată funcționa. În urma succesului peste noapte al mai multor servicii OpenAI cu inteligență artificială la sfârșitul anului 2022, progresele în domeniul inteligenței artificiale au cunoscut o creștere extraordinară și rapidă în 2023.

Vă puteți aștepta la mai mult de atât în noul an, cu un accent deosebit pe funcționalitatea AI locală, pe dispozitiv.

De la smartphone-uri la calculatoare personale și vehicule electrice, companii precum Google, Samsung și Qualcomm – cea din urmă produce chipset-uri pentru a rula rețele neuronale pe unele dintre cele mai performante gadget-uri de astăzi, cum ar fi Meta Quest 3 – au sugerat deja viitoarea implementare a inteligenței artificiale la limită.

Aceasta va permite utilizatorilor să genereze imagini prin intermediul textului, să efectueze traduceri în timp real și să aibă acces la asistenți AI utili fără a avea nevoie de o conexiune la internet sau de un server cloud care să ruleze în spate.

Rularea aplicațiilor de inteligență artificială la nivel local oferă patru avantaje majore:

  1. Toate informațiile, inclusiv cele personale, financiare și medicale sunt stocate și procesate în cadrul dispozitivului, nu în exterior.
  2. Datele de localizare, preferințele și activitatea utilizatorului pot fi valorificate pentru a crea asistenți AI mai personali.
  3. Va exista o scădere notabilă a latenței și a timpilor de procesare.
  4. Renunțarea la cloud computing reduce semnificativ consumul de energie al centrelor de date, ceea ce reprezintă o îmbunătățire a inalienabilității mediului.

Consumul de energie în activitate al unui singur server accelerat de inteligența artificială complet populat se poate apropia de un kilowatt de energie, în timp ce consumul de energie de vârf se poate apropia de mai mulți kilowatt de energie.

Acest număr se înmulțește cu numărul de servere necesare pentru a rula un model generativ de inteligență artificială și cu numărul de execuții ale modelului, care crește exponențial.

spune Jim McGregor, analist principal la TIRIAS Research

Inteligența artificială pe dispozitiv rezolvă această problemă prin păstrarea majorității, dacă nu chiar a întregii fricțiuni în cadrul dispozitivelor noastre – care vor fi destul de capabile anul viitor.

2. Inteligența artificială generativă pentru fluxurile de lucru profesionale

Generative AI for professional workflows

În mod separat, inteligența artificială generativă a extins setul de instrumente pentru crearea de conținut profesional, de la codare la editare foto și video.

O mână de companii, printre care Canva, Apple și Adobe, au implementat instrumente de inteligență artificială în pachetele lor de creație, menite să împuternicească, mai degrabă decât să depășească munca artiștilor, videografilor, designerilor și nu numai.

Unele instrumente includ AI Site Generator de la Wix, capabil să genereze site-uri la scară largă prin intermediul un mesaje text, și Adobe Sensei, include o setare „Denoise” în Lightroom care reduce în mod inteligent granulația fotografiilor (în special a celor realizate cu un ISO ridicat), sprijinind în același timp editarea bazată pe text în Premiere Pro pentru o modalitate mai eficienta de a ajusta, tăia și reordona clip-urile.

În cadrul unui eveniment recent, Adobe a dezvăluit, de asemenea, Project Fast Fill, un instrument de inteligență artificială generativă care va permite în curând utilizatorilor să elimine subiecții și să adauge noi elemente de recuzită în videoclipuri.

Astfel de sarcini de lucru, în special pe măsură ce companiile rafinează aceste modele lingvistice de mari dimensiuni, necesită adesea să forțeze la maximum GPU și memoria RAM din calculatoare și servere, creând un precedent pentru o cursă a înarmării în domeniul inteligenței artificiale între cele mai mari companii de semiconductoare din lume – inclusiv Intel, AMD, Nvidia și Qualcomm.

Așteptați-vă la mai multe calculatoare, chipset-uri și diagrame de comparație „pentru AI” în 2024.

3. Televizoare wireless duc la extrem reducerea cablurilor

Wireless TV

Sună ca o prezentare de la CES și așa a fost atunci când compania Displace și LG Electronics au prezentat televizoarele fără fir.

În cazul televizoarelor fără fir, o stație de bază situată în apropiere, de obicei la o distanța de 30 de metri de panoul de afișare pentru a comunica informații vizuale și audio, reprezinta ingredientul nu tocmai secret.

Cutia – foarte asemănătoare cu One Connect Box existent la televizoarele Samsung din gama superioară, dar fără fir – găzduiește adesea porturi I/O, inclusiv HDMI, USB-A, optice, LAN și altele, devenind efectiv un transmițător pentru televizor.

Desigur, una dintre marile întrebări legate de televizoarele fără fir este modul în care latența influențează experiența de vizionare, mai ales când răspunsurile aproape instantanee la intrare sunt vitale pentru jucători, un grup demografic pe care producătorii îl abordează din ce în ce mai mult.

Cât de perfect la nivel de pixel pot suna difuzoarele de la bord atunci când nu mai există o conexiune prin cablu? Și pot gesturile de apăsare a degetelor de la Displace să înlocuiască cu adevărat telecomanda? Acestea sunt lucruri pe care toți suntem nerăbdători să le testă atunci când vor sosi mai multe variante în cursul anului viitor.

Acestea fiind spuse, televizoarele wireless cu siguranță nu au un preț pentru publicul larg; televizorul Displace costă 4.499 de dolari, iar LG OLED M va costa peste 35.000 de dolari.

Dar pentru o perspectivă cât mai apropiată de un viitor fără cabluri și cabluri care atârnă de pereți, aceasta ar putea fi cel mai bun punct de plecare.

4. Un Copilot pentru fiecare utilizator de calculator

Copilot by Microsoft

Marea campanie de promovare a lui Copilot a fost evidentă atunci când compania și-a petrecut cea mai mare parte a evenimentului din septembrie discutând despre modul în care asistentul său de inteligență artificială va revoluționa crearea, navigarea și interacțiunea cu internetul pe un calculator cu Windows.

Mai recent, Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, a participat la Ignite pentru a anunța schimbarea denumirii Bing Chat în Copilot.

Suntem compania Copilot. Credem într-un viitor în care va exista un Copilot pentru toată lumea și pentru tot ceea ce faceți.

a declarat Satya Nadella

Viziunea a fost simplă: cu un singur clic din bara de activități, peste jumătate de miliard de utilizatori Windows 11 ar putea accesa asistentul Bing Chat al companiei pentru asistență creativă în cadrul produselor Microsoft 365, sfaturi de cumpărături în Edge, rezumate de întâlniri în Teams și multe altele.

Nu este nevoie de nicio aplicație sau extensie de la terți pentru a utiliza Copilot, ceea ce îl poziționează ca fiind una dintre cele mai accesibile și naturale căi de intrare pentru ca utilizatorii să experimenteze aplicațiile AI generative.

La nivel de bază, Copilot de pe Windows 11 poate economisi utilizatorilor zeci de clic-uri în fiecare zi, acum că asistentul de inteligență artificială îi poate ajuta să navigheze pe acele căi sofisticate de localizare pentru a ajusta rezoluțiile de afișare, a seta temporizatoarele temei întunecate și a efectua alte sarcini banale.

Pentru afaceri și întreprinderi, Copilot va fi capabil să abordeze amenințările de securitate cibernetică, de la identificarea riscurilor cu ajutorul algoritmilor de învățare automată până la mecanismele de răspuns automatizat pentru o apărare aproape instantanee.

5. Ciupirea aerului va deveni normală

Apple Watch double tap gesture

Ce au în comun aceste lucruri: presărarea sării cu degetele, scrierea cu un creion, deschiderea unui uși cu o cheie și navigarea cu căștile Vision Pro de 3.500 de dolari de la Apple?

Acțiunea de a ciupi este unul dintre cele mai omniprezente (și esențiale) gesturi ale mâinii; îl folosim atât de des încât a devenit o acțiune fără noimă.

Acest lucru îl face să fie cel mai natural înlocuitor al mouse-ului, trackpad-ului și al oricărui alt ecran tactil capacitiv, așa cum s-a demonstrat pe Apple Watch, pe căștile Vision Pro, pe Meta Quest 3 și pe Humane AI Pin.

În toate cele patru cazuri, ciupirea este noul „clic”, permițând utilizatorilor să selecteze, să tragă și sa extindă ferestrele și interfețele fără a fi nevoie să interacționeze fizic cu hardware-ul propriu-zis.

Diferența constă în modul în care este detectată apăsarea. Apple Watch folosește senzorii de la încheietura mâinii pentru a urmări modificările fluxului sanguin specifice degetelor arătător și mare, în timp ce Vision Pro folosește un nou cip R1 și senzori pentru a cartografia vizual datele scheletice ale mâinilor dumneavoastră.

Humane face ceva similar cu senzorii de adâncime și de mișcare de pe dispozitiv pentru a urmări glisările, ciupiturile și alte gesturi.

Marea întrebare cu privire la ciupitul este cât de multidimensional poate deveni un gest atât de elementar, dacă este necesar.

Dispozitive precum Vision Pro sau următoarea cască MR de la Meta vor pune pe pauză filmul meu atunci când pur și simplu iau o bucată de popcorn? Și care este cea mai bună opțiune pentru utilizatorii care nu-și pot atinge degetele?

Pe baza tehnologiei existente, o nouă eră în care ciupitul aerului devine normă pare mai realist și mai aproape ca niciodată.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *