Linux immutable

5 distribuții Linux imuabile și care sunt foarte bune

Linux este de mult timp un sistem de operare fiabil, dar noile versiuni utilizează tehnologii care fac ca calculatorul dvs. să fie și mai greu de spart.

Adăugați posibilitatea de a reveni cu ușurință la versiunile anterioare ale programelor și este ușor de înțeles de ce oamenii sunt încântați de versiunile „imuabile” ale Linux.

Mai jos vă prezint cele mai bun obțiuni disponibile în prezent.

Fedora Silverblue

Fedora Silverblue

Fedora Silverblue este una dintre primele versiuni imuabile ale Linux-ului tradițional pentru calculator. Fedora Silverblue este livrat cu întregul sistem furnizat ca o componentă gigantică pe care o înlocuiți ori de câte ori descărcați o actualizare de sistem (una care este numai pentru citire).

Aceasta este o abordare similară cu cea a Android, Chromebook și macOS. Astfel, se împiedică ca un singur fișier de sistem corupt să blocheze pronirea întregului calculator.

Există multe alte beneficii în afară de fiabilitate. Pentru început, Fedora Silverblue utilizează formatul Flatpak pentru aplicații, care sunt însoțite de un anumit grad de protecție (sandboxing) pentru a îmbunătăți securitatea.

De asemenea, puteți trece de la un mediu de lucru la altul sau puteți încerca versiunile beta ale Fedora fără a risca stabilitatea sistemului dumneavoastră.

NixOS

NixOS

NixOS există de mult timp, dar, în multe privințe, este noua atracție. Proiectul a atras atenția pentru că a construit un sistem Linux funcțional pe baza managerului de pachete Nix, care folosește o abordare a instalării de programe care face ca sistemele să fie mai ușor de configurat și de reprodus pe mai multe mașini.

Puteți configura un întreg sistem prin editarea unui singur fișier. De asemenea, puteți reveni cu ușurință la versiunile anterioare ale unei aplicații sau ale întregului mediu de lucru.

NixOS are o curbă de învățare dificială, dar dacă sunteți dispus să investiți timp, s-ar putea să fie cea mai mare recompensă.

Endless OS

Endless OS

Endless OS este o versiune neconvețională de Linux. Nu este destinată nici utilizării în cadrul companiilor, nici utilizării pe calculatoarele personale.

Mai degrabă, este un efort de a aduce informatica la masele de oameni care învață să folosească un calculator pentru prima dată, plus cei care locuiesc în părți ale lumii în care internetul fiabil nu este un lucru ușor de luat în considerare.

În practică, acest lucru înseamnă că Endless OS este un sistem de operare care vine cu o mare parte din programele necesare deja preinstalate. Și asta nu înseamnă pur și simplu o suită office și o mână de jocuri.

Aici puteți găsi o versiune offline complet duplicată a Wikipedia, integrată în genul de aplicații personalizate ale enciclopedie de birou, comune în ani ’90 și la începutul anilor 2000.

SteamOS

Steam Deck - Desktop mode

Mediul de lucru a lui Valve este puțin diferit de opțiunile de mai sus. Asta pentru că nu puteți instala SteamOS pe calculatorul dumneavoastră.

Cu toate acestea, SteamOS rămâne probabil cea mai populară versiune de Linux. Pentru că este livrat ca parte a fiecărui Steam Desk.

Dispozitivul portabil al lui valve poate servi în primul rând ca o consolă de jocuri, dar fiecare Steam Deck vine cu un mod „desktop” alimentat de KDE Plasma. Deși SteamOS nu este o versiune completă a Linux, este destul de aproape.

Vanilla OS

Vanilla OS

Vanilla OS este cea mai puțin matură opțiune și, cu părere de rău, nu se poate califica încă drept solidă ca piatra. Există defecte pentru cei suficient de curajoși pentru a fi pionieri.

Dar este cea mai stabilă alegere pentru cei care caută o distribuție bazată pe Ubuntu (deși versiunile mai noi sunt bazate pe Debian).

Acest lucur o face o opțiune care merită luată în considerare pentru foarte mulți utilizatori de Linux care sunt cel mai familiarizați cu Ubuntu și cu instrumentele bazate pe Debian. Cel puțin până la apariția versiunii de Ubuntu numai cu snap-uri de la Canonical.

Imuabilitatea reprezintă viitorul

Distribuțiile imuabile cu fișiere de sistem numai pentru citire au avantajele și dezavantajele lor. Mulți preferă libertatea pe care o oferă un Linux tradițional.

Dar calculatoarele care sunt mai greu de spart sunt mai potrivite pentru a fi adoptate în masă, motiv pentru care dispozitivele Linux cele mai orientate câtre utilizatori, cum ar fi Chrombook-urile și Steam Deck, vin cu sisteme de operare imuabile.

Pe viitor, toate sistemele Linux, de la Ubuntu și Fedora la Elementary OS, intenționează să fie imuabile, dar pentru cei care la adoptă din timp, această experiența este disponibilă acum.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *