Linux System

4 comenzi pentru a șterge ecranul unui terminal în Linux

La fel ca orice alt sistem de operare, Linux suportă și o interfață grafică de utilizator (GUI) bogată. De fapt, acesta suportă mai multe medii de lucru, cum ar fi GNOME, KDE Plasma, Cinnamon și lista poate continua.

Cu toate acestea, majoritatea administratorilor Linux și a utilizatorilor experimentați preferă să folosească interfața de linie de comandă, deoarece ne permite să automatizăm sarcini repetitive cu ajutorul scripturilor.

Unul dintre dezavantajele triviale ale acestei abordări este că, de multe ori, terminalul se umple cu rezultatul comenzii sau a scriptului. Astfel, în unele cazuri, este necesară curățarea terminalului.

În acest ghid, vom discuta despre câteva metode care ne permit să curățăm terminalul Linux.

Ștergeți terminalul folosind comanda clear

Comanda clear este una dintre cele mai utilizate comenzi pentru a curăța terminalul Linux. Această comandă șterge pur și simplu ecranul terminalului, inclusiv memoria de derulare înapoi.

Pentru a înțelege modul de utilizare a comenzii, să utilizăm câteva comenzii în terminal:

$ echo "Hello, World!"
$ cat /etc/os-release

Acum, pentru a curăța ecranul, trebui doar să executați comanda clear fără nici un argument:

$ clear

Ștergeți ecranul terminalului folosind comanda rapidă CTRL+L

În mod similar, putem folosi comanda rapidă Ctrl+L pentru a șterge ecranul terminalului. Cu toate acestea, această metodă nu curăță memoria de derulare înapoi.

Pentru a vedea aceast lucru, ștergeți mai întâi ecranul terminalului utilizând comanda rapidă Ctrl+L și apoi derulați ecranul cu ajutorul mouse-ului.

Resetarea (ștergerea) terminalului utilizând comanda reset

În plus, putem folosi comanda reset pentru a șterge ecranul terminalului. La fel ca și comanda clear, comanda reset șterge și memoria de derulare înapoi.

Comanda de resetare reinițializează terminalul și, prin urmare, necesită mai mult timp decât comanda de ștergere.

$ reset

Eliberați terminalul utilizând codul de evacuare

Putem folosi codul de evacuare <ESC>c pentru a șterge ecranul terminalului. Să înțelegem cu un exemplu simplu.

În bash, putem folosi secvența de evacuare \e pentru a reprezenta caracterul ESC. Astfel, pentru a șterge ecranul terminalului, putem folosi șirul \ec cu comanda printf, după cum se arată mai jos:

$ printf "\ec"

În mod similar, putem utiliza numărul octal \033 pentru a reprezenta caracterul ESC. Astfel, pentru a șterge terminalul, putem folosi șirul \033c cu comanda printf.

$ printf "3c"

În plus, numărul hexazecimal /x1B reprezintă caracterul ESC. Prin urmare, îl putem folosi pentru a șterge ecranul.

$ printf "\x1Bc"

În acest ghid, am discutat diverse metode de ștergere a ecranului terminalului Linux. Utilizatorii Linux pot folosi una dintre metode în funcție de alegerea dorită.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *