Linux

12 comenzi Linux esențiale pentru începători

Când am început să folosesc Linux, aveam o agentă unde îmi notam toate comenzile pe care le foloseam cel mai des pentru a mă ajuta să nu uit aceste comenzi.

Iată 12 comenzi Linux pe care le consider cele mai utile:

1. Afișarea directorului de lucru (pwd)

Comanda pwd afișează directorul de lucru. Cu alte cuvinte, aceasta afișează calea directorului în care lucrați în prezent.

Există două opțiuni: –logical pentru a afișa locația dvs. cu toate legăturile simbolice și –physical pentru a afișa locația dvs. după rezolvarea tuturor legăturilor simbolice.

2. Crearea unui director (mkdir)

Crearea de directoare este ușoară cu ajutorul comenzii mkdir. Următoarea comandă creează un director numit exemplu, cu excepția cazului în care directorul exemplu există deja.

$ mkdir exemplu

Puteți crea directoare în directoare

$ mkdir -p exemplu/unu/doi

În cazul în care directoarele exemplu și unu există deja, se creează doar directorul doi. Dacă nu există nici unul dintre ele, se creează trei directoare suprapuse.

3. Afișarea unei liste (ls)

Majoritatea oamenilor folosesc comanda ls pentru a afișa fișierele, împreună cu toate proprietățile lor, care se află într-un director.

Comanda ls are multe opțiuni, inclusiv -l pentru a vizualiza o listă lungă de fișiere, afișând proprietarul și permisiunile fișierelor.

4. Schimbarea directorului (cd)

Este adesea necesar să se schimbe directoarele. Aceasta este funcția comenzii cd. Exemplul de mai jos vă duce din directorul Acasă în directorul Documente.

$ cd Documente

Puteți trece rapid în directorul dvs. personal (/home) cu cd ~ sau doar cd pe majoritatea sistemelor. Puteți folosi cd .. pentru a trece la un nivel superior.

5. Ștergerea unui fișier (rm)

Eliminarea fișierelor este în mod inerent periculoasă. În mod tradițional, terminalul Linux nu are coș de gunoi, așa că mulți utilizatori de terminal au prostul obicei de a elimina permanent datele de care cred că nu mai au nevoie.

Nu există comanda „un-remove”, așa că acest obicei poate fi o problemă în cazul în care ștergeți din greșeală un director care conține date importante.

Un sistem Linux oferă rm și shred pentru eliminarea datelor. Pentru a șterge fișierul exemplu.txt, tastați următoarele:

$ rm exemplu.txt

Cu toate acestea, este mult mai sigur să instalați o aplicație pentru coșul de guoi, cum ar fi trashy sau trash-cli. Astfel, puteți trimite fișierele într-o zonă de pregătire înainte de ale șterge pentru totdeauna.

$ trash exemplu.txt

6. Copieerea unui fișier (cp)

Copiați fișiere cu comanda cp. Sintaxa este copy from-here to-here. Iată un exemplu:

$ cp fișier1.txt fișiernou1.txt

De asemenea, puteți copia directoare întregi.

$ cp -r director1 directornou

7. Mutarea și redenumirea unui fișier (mv)

Redenumirea și mutarea unui fișier reprezintă, din punct de vedere funcțional, același proces. Atunci când mutați un fișier, luați un fișier dintr-un director și îl puneți într-unul nou.

Atunci când redenumiți un fișier, luați un fișier dintr-un director și îl puneți înapoi în același director sau într-un alt director, dar cu un nume nou.

În ambele cazuri, se utilizează comanda mv.

$ mv fișier1.txt fișier_001.txt

8. Crearea unui fișier gol (touch)

Creați cu ușurință un fișier gol cu ajutorul comenzii touch.

$ touch unu.txt

$ touch doi.txt

$ touch trei.md

9. Schimbarea permisiunilor (chmod)

Modificați permisiunile unui fișier cu ajutorul comenzii chmod. Una dintre cele mai frecvente utilizări ale comenzii chmod este aceea de a face un fișier executabil.

$ chmod +x fișierulmeu

Acest exemplu arată cum se acordă unui fișier permisiunea de a fi executat ca o comandă. Acest lucru este deosebit de util pentru scripturi. Încercați acest exercțițiu simplu:

$ echo 'echo Hello $USER' > hello.sh

$ chmod +x hello.sh

$ ./hello.sh
Hello, HardRoot

10. Extinderea drepturilor de acces (sudo)

În timpul administrării sistemului, poate fi necesar să acționați ca super utilizator (numit și root). Aici intervine comanda sudo (super user do).

Presupunând că încercați să faceți ceva ce vă avertizează calculatorul că numai un administrator (sau root) poate face, trebuie doar să folosiți în primul rând comanda sudo.

$ touch /etc/os-release && echo "Success"
touch: cannot touch '/etc/os-release': Permission denied

$ sudo touch /etc/os-release && echo "Success"
Success

11. Oprirea sistemului (poweroff)

Comanda poweroff face exact ceea ce pare a fi: vă oprește calculatorul. Este nevoie de sudo pentru a reuși.

De fapt, există mai multe moduri de opri calculatorul și câteva variații ale procesului. De exemplu, comanda shutdown vă permite să opriți calculatorul după o perioadă de timp, de exemplu 60 de secunde.

$ sudo shutdown -h 60

Sau imediat:

$ sudo shutdown -h now

Pueți, de asemenea, să reporniți calculatorul cu sudo shutdown -r now sau doar reboot.

12. Citirea manualului (man)

Comanda man ar putea fi cea mai importantă comandă dintre toate. Aceasta vă permite sp accesați documentația pentru fiecare dintre comenzile de pe sistemul dvs. Linux.

De exemplu, pentru a citi mai multe despre mkdir trebuie să rulați următoarea comandă:

$ man mkdir

O comandă înrudită este info, care oferă un set diferit de manuale (atât timp cât acestea sunt disponibile), de obicei scrise mai detaliat decât paginile de manual (man), adesea sumare.

Care este comanda ta preferată pentru Linux?

Există mult mai multe comenzi pe un sistem Linux. Care este comanda ta preferată, cea pe care o folosești mereu?

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *