Tails

10 ani de confidențialitate cu Tails

Tails este un sistem de operare live care își propune să vă păstreze confidențialitatea și anonimatul. Vă ajută să utilizați internetul în mod anonim și să evitați cenzura aproape oriunde mergeți și de pe orice computer, dar fără a lăsa urme, decât dacă îi ceri în mod explicit. Este un sistem de operare complet conceput pentru a fi utilizat de pe stick USB sau DVD independent de sistemul de operare al calculatorului.

Este un proiect cu bazele pe Debian, un sistem de operare popular GNU/Linux, re-proiectat astfel încât să puteți să îl porniți pe majoritatea calculatoarelor de pe o memorie USB, să utilizați internetul în siguranță și să închideți calculatorul fără a lăsa urme.

Eduard Snowden a folosit Tails atunci când a comunicat cu jurnaliștii cărora le-a transmis documentele care a pus NSA într-o încurcătură.

Voluntarii care întrețin Tails l-au actualizat de 98 de ori de la lansare și sau servit gratuit 25.000.000 de exemplare publicului. Echipa Tails au planuri mari pentru anul care vine: simplificare documentelor pentru a le face accesibile utilizatorilor fără experți, îmbunătățirea designe-ului, crearea de noi documente pentru instruire în patru limbi și adăugarea de suport pentru Secureboot.

Amnesia 2.0
amnesia 0.2
Tails 1.0
Tails 1.0

În 2018 și 2019

* 66 de persoane diferite au contribuit la principalul cod sursă, inclusiv programatori, scriitori și traducători.
* 22 de persoane diferite au fost plătite pentru a lucra la Tails: câteva dintre ele cu normă întreagă, majoritatea cu normă parțială sau ca și consultanți.
* S-a participat la 21 de conferință din 10 țări pentru a rămâne conectați cu comunitățile din jurul Tails: proiecte legate de software gratuit, formatori de securitate digitală și utilizatori.
* 20 de persoane, atât muncitori cât și voluntari, au participat la adunările anuale.

Între timp echipa a numărat nu mai puțin de 21 de proiecte, care au încercat să construiască un sistem de operare live pentru confidențialitate și anonimitate, dar a cum sunt abandonate.

Mai multe detalii puteți citi în articolul de aici: https://tails.boum.org/news/celebrating_10_years/

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *